7 etape de urmat în marketing online
Fie că ai o afacere deja dezvoltată sau ești la începutul drumului cu visul tău trebuie să iei în considerare pătrunderea în lumea online. Marketingul online este un set de principii și tehnici prin care orice afacere își face simțită prezența în lumea virtuală.
Lumea marketingului digital evoluează pe zi ce trece, iar cei care vor să aibă expunere pentru cât mai mulți oameni vor trebui să fie la curent cu tot ce se întâmplă.
Extinderea serviciilor și promovarea produselor la nivel național sau international se poate face foarte ușor promovând o idee, un produs sau serviciu dacă știi câțiva pași de bază.
7 etape de bază în marketingul online
1. Stabilirea obiectivelor
Obiectivele trebuie să urmeze acronimul SMART:
- Specifice – cât mai clare atât pentru creator, cât și pentru colaboratori
- Măsurabile – rezultatele să se poată cuantifica
- Accesibile – trebuie să poată fi atinse
- Relevante – ce se va obține să fie important pentru afacere
- Timpul potrivit – timpul trebuie să fie administrat cât mai bine, să se stabilească termene limită pentru a fi cât mai eficienți și organizați
2. Analiza competiției
Înainte de a porni la drum orice antreprenor va trebui să își analizeze cu atenție competiția pentru a vedea ce idei sau metode au funcționat la ei. Competiția va evolua în timp, iar tu ar trebui să ții pasul. Ei îți pot indica momentul când este bine să inovezi.
3. Orientare către client
Fiecare antreprenor trebuie să fie atent la nevoile și dorințele clienților săi pentru a le oferi exact ce au nevoie. Produsele oferite trebuie să le aducă un plus de valoare sau de calitate în viața lor, iar ceea ce antreprenorul vrea să le transmită trebuie să fie aliniat acelor nevoi.
4. Diferențiere de competitori
Pentru a atrage clienți atunci când te afli pe o piață nouă trebuie să le oferi ceva nou și atractiv. Penetrarea unei piețe noi este destul de dificilă, dar odată atrăgând noi clienți, totul devine mai ușor. Fidelizarea este mai ușoară decât atragerea clienților de la competitori.
5. Atenție pentru dispozitivele mobile
Dispozitivele mobile sunt o parte nelipsită a vieții noastre, de aceea antreprenorii trebuie să le acorde o atenție deosebită. Oamenii își folosesc telefoanele aproape toată ziua și nu le-ar lăsa acasă din niciun motiv. Dovadă este numărul mare de persoane care accesează orice site de pe telefonul mobil, prezența lor pe rețelele de socializare, lucruri de ținut minte. Antreprenorii vor trebui să își optimizeze site-ul pentru a putea fi accesat de pe mobil fără ca utilizatorul să întâmpine probleme. De asemenea, o aplicație ar fi utilă, iar utilizatorii mai tineri adoră aplicațiile în general. Ei sunt primii care și le instalează când apar.
6. Optimizare pentru motoare de căutare
Pentru a obține trafic venind de pe motoarele de căutare, va trebui să optimizezi site-ul pentru motoarele de căutare. Specialiștii SEO știu foarte bine despre ce este vorba și te vor ajuta să ajungi în topul rezultatelor de căutare cu ce cuvinte cheie îți dorești.
7. Începe cu o rețea de socializare
Uneori este bine să începi promovarea de pe o rețea, apoi pe un site.